De Fundació Joan Miró – kunst, architectuur en een prachtig landschap

montjuic barceloj

Als schilder, beeldhouwer en keramist, is Joan Miró een van de beroemdste zonen van Catalonië. Te midden van het groen van de Montjuïc, bevat de kunstgalerie Fundació Joan Miró de meest complete en uitgebreide collectie van zijn werk. Het museum werd voor het publiek geopend in 1975 en toont kunstwerken van andere hedendaagse kunstenaars – een echte ‘stichting’, met andere woorden, in plaats van een individueel themamuseum. Miró wilde dat de galerie belangrijk zou zijn voor de toekomst van de kunst in een tijd waarin creatieve initiatieven werden verstikt door het Franco-regime.

De abstracte kunstenaar

Miro by degreezero2000Joan Miró had vanaf een jonge leeftijd een passie voor kunst, en hij maakte zijn vroegste tekeningen toen hij acht jaar oud was. Hij had geen gemakkelijke weg naar succes, met een vader die zich van begin af aan tegen zijn droom verzette en zijn eerste tentoonstelling die een openbare mislukking was. Vandaag de dag wordt hij echter beschouwd als een van de beste en meest getalenteerde kunstenaars van zijn tijd, met een oeuvre dat diverse artistieke stijlen vast heeft gelegd en de verbeelding stimuleert. Hij heeft schilderijen, beelden, textiel, keramiek en tekeningen gemaakt, en het is zijn interesse in de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende vormen van kunst die hem bij de groten heeft gebracht.

De gallerie

Het gebouw waarin de galerie gehuisvest is, werd speciaal ontworpen door een goede vriend van Miró, de architect Josep Sert, om de kunstwerken te laten pronken in het beste licht en te zorgen voor een natuurlijke weg voor bezoekers naarmate ze door de tentoonstelling lopen. Het is een lichte en luchtige ruimte, die eraan bijdraagt dat alle ogen op de schilderijen gericht zijn.

Fundació Joan Miró by aj82Stap de eerste kamer binnen en je komt drie indrukwekkende doeken tegen, met een intrigerend gebruik van kleuren, texturen en materialen. Verplaats je door de galerie en zie en waardeer de diversiteit van het werk van Miró’s hele leven, van realisme tot surrealisme, figuratief tot fantasie, minimalistisch tot gedetailleerd.

Het is interessant om de specifieke tekens en symbolen te zien die Miró vaak gebruikt in zijn werk, die aanwezig zijn in veel van de schilderijen in de galerie. Kijk of je ze kunt zien, en welke symbolen gebruikt worden als je langs de tentoonstelling loopt. Twee andere zalen zijn inmiddels toegevoegd aan de galerie sinds de opening, waardoor er meer dan 14.000 werken worden tentoongesteld in dit gebouw. Veel van zijn bijzonder opmerkelijke en bekende werken zijn hierin opgenomen, samen met bijzonder stukken van andere kunstenaars zoals Alexander Calder, Anthony Caro en Marcel Duchamp.

Praktische informatie

Miro by FaceMePLSDe beste manier om naar het museum te komen is met de kabelbaan trein van metrostation Parallel tot Montjuïc. Als je uit het station loopt ga je linksaf, en je zult de galerie zien aan je rechterhand een stukje verderop aan de kant van de weg. Voor informatie over openingstijden en toegangsprijzen, kun je een ??kijkje nemen op de officiële website van de galerie.

De Fundació Joan Miró is een echte traktatie, en of je nu een kunstliefhebber bent of niet, want je kunt genieten van de uitgebreide en gevarieerde kunst die de galerie te bieden heeft. We raden je aan om de tour te volgen met de audiogids, beschikbaar bij de ingang om meer te leren over bepaalde kunstwerken, het leven van Miró, de ontwikkeling van zijn werk, en de architectuur van het gebouw zelf. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de beeldentuin van het dakterras voor een paar eigenzinnige foto’s van de kunst buiten. Het museum heeft ook een paar hele mooie, gave winkels, met de nadruk op boeken en kunstwerken van moderne kunstenaars, evenals een klein tuincafé.

Na een bezoek aan het museum, kun je nog meer genieten van wat de zeer pittoreske Montjuïc te bieden heeft. Vlak naast het museum zijn prachtige tuinen, waar je kunt ronddwalen in het prachtige landschap in een rustige sfeer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here